Logo Breda Bouw

Het laatste nieuws over Breda Bouw

kerk

MADE - Veel groen, ondergrondse parkeerplaatsen, de sloophamer in de Mayboom maar het aangrenzende historische kapelletje behouden. Het zou zo maar eens de toekomst van het gebied rond de Bernarduskerk kunnen zijn. Omwonenden en belangstellenden mochten gisteravond meedenken tijdens de eerste bijeenkomst in het gemeentehuis.

Ze kunnen hun mening laten horen over thema's als groen en verkeer, historie, woningen en een betere toegankelijkheid van het gebied. En velen maken daar gebruik van; er worden heel wat geeltjes volgeschreven met ideeën en op de plattegronden geplakt.
Een echte ontmoetingsplaats, dat moet het vooral worden als het aan buurtbewoner Erik Kuijpers ligt. "Een echt park, met bankjes, waterelementen en in de toekomst eventueel trimtoestellen." Ook wil hij dat de kerk en oude elementen van het gebied behouden blijven. "Het is een positieve ontwikkeling dat we hierover mee kunnen praten."

Centrumplan Made
Het centrum weer aantrekkelijk maken. Met dat doel werd in 2016 het Centrumplan Made vastgesteld. "Een plan met grote ambitie, maar een realistische haalbaarheid", opent wethouder Jan-Willem Stoop de bijeenkomst. Onderwerp vanavond is puur het gebied rond de Bernarduskerk. Dat moet met een kerk als cultureel centrum en een open pastorietuin weer het dorpshart van Made worden.

Rinkjan Postma van BOEi en Lilian Lambrechts van de gemeente Drimmelen hebben al het nodige voorwerk gedaan en spraken met de verschillende verenigingen die zich nu in de Mayboom vestigen. "We denken dat als we de puzzelstukken goed in elkaar leggen, dat we alle functies die in de Mayboom zitten straks in de kerk kunnen inpassen", aldus Postma.
Die puzzel wordt verder gelegd wanneer het grotere plan wordt goedgekeurd. Input van de bewoners is hierbij essentieel, vindt ook Breda Bouw (eigenaar kerk) en Oomen Architecten.

Biergarten
Maar of die opties nog zo openliggen, betwijfelt buurtbewoonster Marianne. "Ik krijg er toch een bittere smaak van in mijn mond. Als ik suggesties hoor als Biergarten, heb ik het gevoel dat de rode draad al duidelijker is dan ze hier nu presenteren."
Groen, dat moet het gebied vooral worden volgens haar zus Anita. De voorkeur gaat dan ook uit naar een centraal gelegen parkje en niet naar nieuwe woningen. "Made heeft al te veel steen en doet de naam blauwgroene gemeente geen eer. Een park met water en als het kan ook dieren, dat is hét verbindingsmiddel tussen jong en oud."

Totaalbeeld
Tijdens de volgende bijeenkomst in november presenteert het Oomen Architecten op basis van de input van vandaag drie plannen. Daar mag dan weer over gediscussieerd worden zodat er bij de laatste bijeenkomst een totaalbeeld gepresenteerd kan worden.

Bron: BN DeStem: Omwonenden praten mee over toekomst gebied Bernarduskerk Made

Projecten in de kijker