Logo Breda Bouw

Het laatste nieuws over Breda Bouw

RUCPHEN - Het is even flink omschakelen. Van de mooie nazomer naar het met handschoenen besturen van een kart op een ijsvloer.

Terwijl bouwvakkers buiten nog in een ontbloot bovenlijf rondlopen, is donderdag in de nieuwste attractie van Skidôme het spektakel losgebarsten dat bezoekers volgens directeur Nicky Broos het ultieme waauwgevoel moet brengen.

Glijden en rijden langs besneeuwde bomen is uniek voor Rucphen en niet te vergelijken met een avontuur in een 'gewone kart'. Dat komt niet alleen door het enorme temperatuurverschil. Bij icekarten draait het niet om de snelheid, maar beleven bezoekers het meeste plezier aan behendig rijden en sturen. Remmen op de spikebanden die maar een beetje grip hebben op het ijs, is niet aan de orde. 

Dat leidt in een van de vele bochten op het circuit van driehonderd meter onherroepelijk tot een spectaculaire crash. Maar ook zo'n ervaring moeten bezoekers weer een kick geven. Met een simpele druk op een knop rijdt de kart een stukje achteruit en krijgt het avontuur op het ijs een vervolg. 

Nicky Broos heeft 26 van die elektrisch aangedreven karts aangeschaft, maar die zijn nooit allemaal tegelijk op de baan. Maximaal twaalf is genoeg, vindt de deze dagen met veel zenuwen rondlopende directeur. "Dat komt vooral omdat ik benieuwd ben hoe het vanaf vandaag gaat lopen. Hoe reageert het publiek hierop?"

Met de in IJsselstein gebouwde karts kunnen op lange stukken snelheden van tachtig kilometer worden gehaald. Maar dat geldt niet voor het bochtige circuit in Rucphen, waar een nog aan te leggen donkere verlichting de baan nog avontuurlijker moet maken. "Dat komt er nog aan, maar we wilden de start niet langer uitstellen. Het is hectisch genoeg geweest", zegt Broos.

De eerste volwassen rijders doen 35 seconden of langer over een rondje. Kinderen zijn straks langer onderweg. Uit veiligheidsoverwegingen wordt met één handeling de maximum snelheid in de karts aangepast. "Zodat de jeugd er, net als de volwassenen, op hun eigen manier datzelfde waauwgevoel van krijgt", zegt Broos.

Wie niet op de baan is, kan vanuit de met blauwe verlichting sfeervol ingerichte pitbar aanschouwen wat zich op het ijs afspeelt. Een aardigheidje in die ruimte is de midden op de vloer verwerkte kart met nummer dertien. Dat nummer kom je dan ook niet tegen bij de echte karts.

Maar het attractiepark heeft sinds kort meer dan alleen winters vermaak in karts of op ski's. Een met verrassende effecten verlichte glowgolfbaan (achttien holes) en de nog voor de jaarwisseling aan te leggen bowlingbanen (acht) staan in hetzelfde complex 365 dagen per jaar garant voor ander vertier. Ondertussen denkt Nicky Broos al weer aan iets nieuws. Dat moet rond 2014 een rodelbaan worden.

Skidome Rucphen

Bron: BN de Stem - Nieuwste attractie Skidome Rucphen: icekarten

Social Breda Bouw

Projecten in de kijker