Logo Breda Bouw

Het laatste nieuws over Breda Bouw

logo

Een aanbouw aan de kerk, gedeeltelijke sloop van de Mayboom, 48 nieuwe woningen en meer groen. Het plan voor de invulling van de Madese Bernarduskerk en omgeving is af en werd gisteravond gepresenteerd aan de bewoners.

"Een plan voor Made en door Made", zegt wethouder Jan-Willem Stoop. Het ontwerp kwam namelijk tot stand met input van bewoners. Zoals het geplande openluchttheater aan de achterzijde van de kerk; een idee dat werd geopperd tijdens een bewonersavond

"Dat is het mooie aan deze manier van werken; er ontstaan ideeën waar we zelf niet aan hadden gedacht", zegt wethouder Lieke Schuitmaker. "Een openluchttheater hebben we nog niet in Drimmelen."

Het startschot voor de ontwikkeling van het gebied als sociaal-cultureel dorpshart werd in 2016 gegeven met de vaststelling van het Centrumplan Made. Een hart dat met woningen en openbaar groen bovenal moet verbinden; met de kerk als 'huiskamer'.

Om de 25 toekomstige gebruikers een plek te geven in die huiskamer, bleek nog een hele puzzel. Mede hierdoor zijn de plannen later klaar dan verwacht. Instanties als Eskadee, Theek 5 en KBO verhuizen er straks naartoe, net als het consultatiebureau en Vluchtelingenwerk. En dan zijn er nog de verenigingen en de losse verhuur van ruimten.

Dubbelfunctie
Om dit alles een plek te kunnen geven, is er een vide gecreëerd binnenin de kerk en komt er een uitbouw aan de achterkant. Die krijgt een dubbelfunctie: "Een grote zaal die je kunt inrichten als theaterzaal voor de verenigingen, maar die je ook kunt opknippen in kleine zalen", zegt Schuitmaker.

De entree van het kerkgebouw komt aan de zijkant, naast het nieuwe terras. Op de plek van de Mayboom komen 27 appartementen (waarschijnlijk sociale huur) en ondergrondse parkeerplaatsen. Het bestaande pand wordt grotendeels gesloopt; alleen de constructie van het deel aan de Kerkstraat blijft zo mogelijk behouden.

De kapel komt hierdoor vrij te liggen en wordt gebruikt voor kerkdiensten. De overige woningen en de parkeerplaatsen worden aan de randen van het plan geplaatst. Stoop: "We gaan meer gebouwen toevoegen maar ook 1200 vierkante meter extra groen."

Verborgen pastorietuin
Dit groen komt met name vrij door het openen van de nu nog verborgen pastorietuin. Over de invulling van het nieuwe park wordt nog nagedacht, zo behoort een oogsttuin tot de opties.
In 2020 moeten de plannen definitief zijn.

Bron: BN DeStem: Een plan ‘voor en door Made’ in het gebied bij de Bernarduskerk

Social Breda Bouw

Projecten in de kijker